dinsdag 3 juli 2012

print tools


print tips en tools

Vandaag een andere blog dan normaal. Vanuit frustratie en de behoefte om handiger te werken zijn w eop zoek gegaan met het team van 101 relatiegeschenken naar handige computer tools apps en programma's. Vandaag behandelen we een aantal printertips en tools. De computer heeft het papier nog steeds niet kunnen uitbannen. Sterker nog, we drukken met z’n allen meer af dan ooit! Daarom enkele tips en gratis hulpjes waarmee het printen net iets zuiniger, handiger, sneller of makkelijker gaat.
1. Ander netwerk

U herkent het vast wel: wanneer u uw laptop meeneemt van uw werk naar huis, of omgekeerd, moet u telkens weer de juiste printer instellen. Vervelend dus. Gebruikt u Windows 7 Professional, Ultimate of Enterprise, dan kunt u ervoor zorgen dat automatisch de printer wordt gekozen die bij het gedetecteerde netwerk hoort. Dat doet u als volgt. Stel eerst de juiste printer als standaardprinter in (voor dat netwerk). Selecteer vervolgens die printer in het venster van Apparaten en printers en klik in de menubalk op Standaardprinters beheren. Selecteer de optie ‘De standaardprinter wijzigen als ik me bij een ander netwerk aanmeld’ en zorg dat u het juiste netwerk en printer hebt geselecteerd. Herhaal deze procedure voor de andere netwerkprinter(s).

Beschikt u niet over de Windows-variant, dan kan het nog met de tool Free IP Switcher 2.1 (www.eusing.com/ipswitch/free_ip_switcher.htm). Met deze tool creëert

u verschillende “netwerkprofielen”, waarbij u voor elk

netwerk de gewenste opties instelt. Naast de juiste printer zijn dat bijvoorbeeld nog het ip-adres, gateway, dns server, enz. Omschakelen naar een ander profiel gebeurt weliswaar niet volautomatisch, maar meer dan het juiste profiel selecteren en op Activate te drukken vergt het ook niet.


2. Andere printer

Hebt u twee printers staan, dan moet u er telkens aan denken de juiste printer te selecteren. Vervelend als u bijvoorbeeld Word-documenten standaard naar de zwart/wit-printer wilt sturen en foto’s vanuit Picasa op de uw kleurendeskjet wilt afdrukken. Met Automatic Printer Switcher 1.0 (www.computedsynergy.com/aps) kunt u een ‘standaardprinter’ aan een bepaalde toepassing koppelen: wanneer u vanuit die applicatie het afdrukvenster opent, staat dan automatisch de juiste printer geselecteerd. Dat gaat zo… Start de tool en druk op Add program: alle actieve processen worden nu getoond. Klik het gewenste proces aan, selecteer de printer en bevestig met Add mapping.


3. Ecoprinter

Printen kost geld én bomen. We springen dus het liefst zo zuinig mogelijk om met onze afdrukken. De tool iPrint 6.1 (www.clicktoconvert.com/iprint) kan u daarbij helpen. Hij installeert zich als een virtuele printer en is dus net als uw fysieke printer(s) in het afdrukvenster van uw toepassingen te zien. Wanneer u een document naar deze ‘printer’ afdrukt, verschijnt allereerst een venster met een voorafbeelding van wat uw fysieke printer zou afdrukken. Tegelijk analyseert iPrint uw afdruk en markeert automatisch lege pagina’s, zodat die niet mee worden afgedrukt. U kunt echter zeer eenvoudig ook andere pagina’s markeren en zo een afdruk besparen. Via pictogrammen is het ook mogelijk documenten verkleind af te drukken, zodat er bijvoorbeeld 2 of 4 op één vel papier passen. iPrint voegt bovendien verschillende printopdrachten samen. Vanuit iPrint hoeft u dan maar de gewenste fysieke printer aan te duiden. Leuk is dat iPrint u ook meedeelt hoeveel papier u al hebt bespaard.


4. Mappenprinter

U wilt de complete inhoud van een map op papier… Mooi, maar laat dat nu net een wat lastige klus zijn in Windows! Tenzij u Directory List & Print 2.11 installeert (www.infonautics.ch/directorylistprint). Daarvan bestaat weliswaar ook een commerciële Pro-versie, maar ook met de gratis variant komt u al een heel eind. Het programma laat zich makkelijk bedienen. U kiest eerst de map (directory) waarvan u de bestanden wilt afdrukken, waarna u aangeeft welke bestandsgegevens u erbij afgedrukt wilt zien: de mapnaam, de bestandsnamen, datum, tijd, grootte, enz. U krijgt meteen een afdrukvoorbeeld te zien dat u desnoods eerst nog kunt bewerken (bijvoorbeeld bepaalde gegevens toevoegen of verwijderen). Ten slotte kiest u de gewenste uitvoer: dat kan een printer zijn, maar eventueel ook het Windows klembord, Word of Excel.  


5. Schermprinter

Het gebeurt geregeld dat u (een deel van) het scherm wilt afdrukken? Dan hebt u daar vast een of ander hulpje voor geïnstalleerd – hoewel zo’n functie standaard ook in Windows zit ingebouwd: het Knipprogramma. Als het echter alleen uw bedoeling is snel een bepaald schermgebied op papier te krijgen, dan is Hardcopy 2011 een meer efficiënte oplossing (www.hardcopy.de/hardcopy/english; de downloadlink vindt u helemaal onderaan – laat u vooral niet afschrikken door de drukke en oubollige lay-out van de site).

Na installatie manifesteert het tooltje zich als een pictogram in uw Windows taakbalk. Om de volledige scherminhoud naar uw (standaard) printer af te drukken, hoeft u slechts de PrintScreen-toets in te drukken. Wilt u alleen het actieve venster geprint zien, dan

drukt u de toetscombinatie Alt+PrintScreen in. Maar er zijn nog meer mogelijkheden… Klikt u maar even met de rechtermuisknop op het pictogram van Hardcopy. U treft dan onder meer nog de optie Beeldschermobject en Rechthoek aan. Met de eerste optie kunt u bijvoorbeeld een werkbalk of een menu selecteren, met de tweede bakent u zelf een rechthoekig schermdeel af. Uw selectie krijgt u eerst in een venster te zien waar u die eerst nog kunt bewerken alvorens die met één druk op de knop richting printer te sturen.

Ook handig: op elk voorgrondvenster verschijnt op de titelbalk een extra, groen knopje van waaruit u eveneens schermafdrukken kunt maken. Klikt u dit knopje met de linkermuisknop aan, dan wordt standaard de vensterinhoud afgedrukt. Via het menu Opties, Functies in het hoofdvenster van Hardcopy kunt u echter ook specifieke handelingen aan dit knopje koppelen. Zo kunt u er bijvoorbeeld voor zorgen dat wanneer u dit knopje met het muiswieltje aanklikt, u een rechthoekig schermdeel kunt selecteren waarna dit linea recta naar de door u gewenste printer wordt gestuurd.


6. Printcontrole

Werken verschillende gebruikers op uw pc en wordt er volgens uw zin net iets te veel geprint, dan kunt u een tool overwegen die bijhoudt hoeveel er door wie wordt afgedrukt. PaperCut Print Logger 1.7 (www.papercut.com/products/free_software/print_logger) is zo’n tool. Het programma blijkt na installatie meteen actief.  Vanuit het Windows startmenu kunt u dan op elk moment de logbestanden opvragen, althans van lokaal aangesloten printers. Zo’n log is een html-bestand dat zich in uw browser opent. Van hieruit kunt u de gegevens echter ook in csv-formaat opvragen. U ziet onder meer welke gebruiker wat, wanneer en hoe op welke printer heeft afgedrukt.

Op de site is echter nog een krachtiger versie beschikbaar, PaperCut NG 11.5 (voor Windows, Linux en Mac OS X). Die is vooral bedoeld voor bedrijfs- en schoolnetwerkomgevingen, maar aangezien u tot vijf (netwerk)gebruikers gratis kunt monitoren, is de tool ook zeer bruikbaar binnen een thuisnetwerk. U beheert de tool vanuit de browser, standaard via http://localhost:9191. U kunt van elke gebruiker alle print-opdrachten controleren en zelfs instellen hoeveel pagina’s elk maximaal mag afdrukken.
Deze workshop komt uit Computer Idee nummer 25, jaargang 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten