handige post voor het onthouden van wachtwoorden. We vonden het op lifehacking.nl Iedereen die iets online doet, kent het probleem: Het opnieuw bedenken van loginnamen en wachtwoorden. Mocht je nog voor al je online diensten dezelfde loginnaam en wachtwoord gebruiken, dan zou ik serieus bekijken of je dat niet anders kunt doen. Maak in elk geval een scheiding tussen de serieuze beveiliging (email, bankzaken, blog/site beheer) en de “probeersels” (alle nieuwe web 2.0 diensten die je na 1 week niet meer gebruikt). Maar wat kun je nog meer doen om je wachtwoorden beter te beheren? We geven een aantal tips…
Laat je browser het onthouden
De optie die veel mensen gebruiken, zorg dat je browser je loginnaam en wachtwoord onthoudt. Een voordeel is dat je inderdaad verschillende wachtwoorden kunt gebruiken, een nadeel is dat je niet makkelijk deze wachtwoorden tussen verschillende browsers kunt gebruiken. Gebruik je op verschillende machines Firefox? Dan is Foxmarks een interessante oplossing om je wachtwoorden en je bookmarks te synchroniseren
Een tekstbestand
Bij elke nieuw combinatie van een loginnaam en een wachtwoord voeg je deze toe aan een tekstbestand op je computer. Veilig? Afhankelijk hoe je met je computer/laptop omgaat. Het encrypten van het bestand met Truecrypt is wel een aanrader in elk geval!
Een wachtwoord-kluis
Programma’s als Roboform, Passkeeper en Ciphsafe zijn clientside applicaties die je wachtwoorden (veilig) kunnen onthouden. Ze hebben encryptie ingebouwd, nadeel is dat deze programma’s niet cross-platform zijn. Keepassdaarentegen is er voor Windows, Mac, Linux, USB sticks, Blackberry en Symbian en heeft behoorlijk krachtige encryptie. Met Keepass kun je tevens wachtwoorden genereren in elke gewenste lengte en kenmerken (wel/geen hoofdletters, lettertekens etc).
Hersen-encyptie
Door voor jezelf een algoritme te bedenken waarmee je steeds nieuwe wachtwoorden bedenkt kun je je eigen encryptie toepassen. Op A Clean Design vind je een uitleg hoe je dit aan kunt pakken. Nadeel vind ik dat je dan eigenlijk al je bestaande wachtwoorden moet omzetten naar deze manier van encryptie, zodat je ook maar één manier van wachtwoord genereren hebt. Dat kan een tijdrovende (maar eenmalige) klus zijn.
Online password manager
Ik ben er geen voorstander van, maar je kunt je wachtwoorden ook online opslaan via Clipperz en Mashedlife.com. Met Firefox-addons en een single sign-on kom je een heel eind met het opslaan van je wachtwoorden, maar toch bekruipt mij het gevoel dat ik mijn wachtwoorden liever niet (exclusief) op een server heb staan, maar bij me heb op mijn laptop of USB stick (encrypted uiteraard)
OpenID
Met OpenID heb je de mogelijkheid om eenmaal een loginnaam en wachtwoord aan te maken en deze op verschillende sites en voor verschillende diensten te gebruiken. Hiermee zou OpenID het boegbeeld kunnen zijn voor het gebruik van één digitale identiteit bij meerdere dienstverleners. Deze OpenID wordt niet centraal opgeslagen, maar zijn veelal al bestaande services die je gebruikt. Zo kan je Gmail account een OpenID zijn, maar ook je Windows Live account of jeYahoo account. Of maak zelf een account aan op MijnOpenID.nl. Het grootste nadeel op dit moment is dat nog niet alle dienstverleners een OpenID als inlogaccount toestaan, dus soms zul je nog naar één van de bovenstaande middelen moeten teruggrijpen.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten