woensdag 26 juni 2013

Geen thuiskopieheffing op USB en geheugenkaarten!

De branche van promotionele producten en diensten heeft zich verenigd in het Platform Promotional Products (PPP). Binnen deze organisatie staan imagoverbetering door verdere professionalisering, kennisvermeerdering, en belangenbehartiging centraal. PPP is een krachtige organisatie die de individuele bedrijven in de promotionele productensector verenigt. Het lidmaatschap functioneert als een keurmerk richting zakelijke afnemers en eindgebruikers.

PPP verzet zich tegen voorgenomen heffingen op onder meer USB-sticks

In het belang van de bij PPP aangesloten leden heeft PPP zich de laatste weken sterk gemaakt verweer te voeren tegen op handen zijnde heffingen op usb-sticks en andere data-dragers. Auteursrechthebbenden hebben namelijk via de rechter weten te bedingen dat zij vergoedingen dienen te ontvangen op het moment dat hun werk na downloaden ervan wordt opgeslagen op data-dragers, waaronder usb-sticks en mp3-spelers. Die vergoedingen moeten worden bekostigd uit een per 1 januari 2013 in te voeren heffingensysteem. Samen met diverse collega-belangenvertegenwoordigers, waaronder electronica-fabrikanten, verzet PPP zich tegen de voorgenomen heffingen op usb-sticks en mp3-spelers. Het bestuur heeft daarover contact gezocht met de betreffende vertegenwoordigers. Ook heeft het bestuur uitvoerders en stakeholders over het standpunt van de branche geïnformeerd. Mocht het zover komen dat heffingen daadwerkelijk worden ingevoerd, dan zal PPP een uitzonderingspositie bepleiten in verband met het professioneel gebruik waarvoor “onze” data-dragers worden ingezet. Op ons afgeschermde gedeelte van de site kunt u de brieven aan onderhandelende partijen inzien. Het bestuur zal u informeren zodra meer bekend wordt over de vervolgstappen die genomen zullen worden.

Thuiskopieheffing: uitzondering voor usb-sticks en geheugenkaarten!!

Eind vorige week heeft staatssecretaris Teeven de regeling thuiskopieheffingen naar de Tweede Kamer gestuurd. PPP heeft onder meer in brieven aan de onderhandelende partijen haar standpunt duidelijk gemaakt: een pleidooi voor een uitzondering op professioneel gebruik van usb-sticks ten behoeve van onze branche. De staatssecretaris heeft op advies van de onderhandelende partijen usb-sticks en geheugenkaarten buiten de regeling gelaten. PPP is verheugd over deze uitzondering, waardoor geen heffingen op usb-sticks toegepast zullen worden.