woensdag 3 oktober 2012

relatiegeschenken kopen via Facebook

Facebook en online geschenken

Facebook verdient graag geld en dat is mooi. Sterker nog, Facebook moet meer geld verdienen, anders worden de aandeelhouders onrustig. Dit had Mark Zuckerberg natuurlijk al wel een beetje voorzien. Vlak voor de beursgang werd aangekondigd dat de focus binnenkort geheel naar mobiel zou verplaatsen. Maar Facebook heeft nu ook iets nieuws op het gebied van relatiegeschenken. Facebook gaat de online geschenken / e-commerce serieus aanpakken. Het sociale netwerk heeft Facebook Gifts gelanceerd, waarmee gebruikers cadeaus kunnen kopen voor vrienden.







Facebook Gifts

De dienst wordt eerst geleidelijk uitgerold in de Verenigde Staten. Naast het nieuwsoverzicht aan de rechter menukant worden vrienden getoond die jarig zijn evenals diverse andere levensgebeurtenissen. Met de introductie van Facebook Gifts wordt er onder elke levensgebeurtenis die aan de rechterkant staat een knop geplaatst om diegene een cadeau te sturen. Naast de optie om simpelweg een bericht achter te laten op de timeline van diegene kan er dan ook direct een cadeau uitgezocht worden zoals bijvoorbeeld een knuffelbeer of een Starbucks Gift Card. Elk gekozen cadeau kan worden voorzien van een kaartje. Het cadeau kan digitaal worden uitgepakt door de desbetreffende vriend en een aantal dagen later zal diegene het cadeau echt thuis ontvangen. Betalen kan direct maar dit kan ook gedaan worden op een later moment.


Karma
Mede door de overname van startup Karma in mei dit jaar kan Facebook nu fysieke cadeaus aanbieden. In 2007 probeerde het beursgenoteerde bedrijf al een sociale cadeaudienst uit, maar daar konden alleen digitale presentjes zoals cadeaubonnen mee gegeven worden.

De stappen van Facebook in kaart:







1. Koop een cadeau voor je vriend
Zoek het perfecte cadeau uit, voeg een berichtje toe en het cadeau is klaar voor verzending, waarbij een adres niet nodig is.





2. Je vriend krijgt hiervan direct een melding
Vrienden voeren hun eigen verzendgegevens in en kunnen eventueel een andere maat, smaak of een ander model kiezen voordat het cadeau wordt verzonden.



3. Het cadeau komt binnen!

Je schitterend ingepakte cadeau wordt direct bij je vriend afgeleverd.