dinsdag 3 juli 2012

vergelijking google drive, dropbox of skydrive

Vergelijking google drive, dropbox of skydrive

In het kader van online opslag en online samenwerken kwam het team van 101 relatiegeschenken een leuk artikel tegen van de heer Chris Koenis op webwereld. Daarna hebben we deze nog wat aangevuld met informatie achtergronden en video's (tutorials) In dit artikel is een vergelijking getroffen tussen Google Drive, de functionaliteiten van dropbox en Skydrive. We vonden het intressent en leuk geschreven. De keuze bij wie jij je documenten, foto's en video's online opslaat is met de komst van Google Drive alweer groter geworden. Is de cloudopslag-oorlog nu echt begonnen?
Nu iedereen op volle sterkte lijkt, is het tijd om de drie bekendste, plus enkele interessante alternatieven, op een rij te zetten.

Cloudopslag

Cloudopslagdiensten komen niet uit de lucht vallen. Het zijn veelal doorontwikkelde versies van eerdere diensten. Zo lanceerde Microsoft in 2007 zijn Windows Live Folders waarin toen nog 500MB gratis te krijgen was. Dat sloeg aan. Een jaar later veranderde de naam en grootte al: Windows Live Wave 3 en liefst 25 GB opslagruimte voor nop. Anno 2012 geldt die limiet nog steeds, al spreken we inmiddels van Microsoft SkyDrive.

Hetzelfde balletje rolde bij Google. We kenden de dienst Google Docs al een tijdje als opvolger van losse diensten Writely and Google Spreadsheets. Bij Google Docs was tot voor kort 1GB opslagruimte voor met name documenten, spreadsheets en presentaties beschikbaar. Docs is nu opgegaan in Google Drive.



 


 In september 2008 was daar dan Dropbox. Naar het idee van student Drew Houston die voortdurend zijn USB-stick vergat en samen met medestudent Arash Ferdowsi in 2007 het bedrijf startte. De online opslag- en synchronisatiedienst werd binnen vier jaar bijzonder populair en is inmiddels door meer dan 50 miljoen gebruikers omarmd.





Verschillen in ruimte en prijzen

Ondersteuning besturingssystemenGoogle Drive (5 GB gratis)Dropbox (2 GB gratis)Microsoft SkyDrive (7 GB gratis)
Windowsjajaja
Mac OS Xjajaja
Linuxja
Android telefoons en -tabletsjaja
iPhone en iPad (iOS)in ontwikkelingjaja
BlackBerryja


Elke cloudopslagdienst heeft zijn eigen limiet en soms manieren op deze te vergroten. Om te beginnen Dropbox. Daar start je met 2GB dat je met stappen van 500MB per binnengesleepte vriend ('referral') kunt uitbouwen tot 18GB. De betaalde Pro- accounts kosten 99 dollar per jaar (50GB) en 199 dollar per jaar (100GB). Blijft over de uitgebreide 'Teams' optie, waarin (zakelijke) gebruikers gezamenlijk 1TB opkopen voor 795 dollar. Opvallend zijn de veel lagere prijzen bij MS Skydrive en Google Drive. Daar betaal je voor 100GB per maand respectievelijk 4 (Skydrive) en 4,99 dollar. Oftewel vier á vijf keer zo goedkoop. Gratis accounts starten bij deze twee met 5GB bij Google Drive en de recent flink gekrompen 7GB bij MS Skydrive. Bestaande gebruikers kunnen de 25GB wel behouden.

Kijken we naar de veel grotere accounts, dan komen Google Drive en Dropbox elkaar tegemoet én valt Microsoft af. Zij gaan niet verder dan 100GB en lijken zich voorlopig enkel te richten op de consumentenmarkt. Dropbox reikt tot Teams maar Google Drive heeft veruit de meeste opties met een eindlimiet van 16TB voor 800 dollar per maand.

Concurrentie

Werken de drie dan allemaal hetzelfde? Nee. Drive en Skydrive hebben reuzen Google en Microsoft achter zich staan. Dat betekent automatische koppeling via accounts waarmee ook email en andere diensten (Gmail, Picasa, Windows Live Mail) toegankelijk zijn. Dropbox staat op zichzelf. Wat direct weer zorgt voor wat interessante verschillen.

Want zijn de drie eigenlijk wel concurrenten? Het nieuwe Google Drive lijkt volgens The Next Web namelijk vooral op de zakelijke markt gericht. Kijk naar de uitgebreide mogelijkheden qua (betaalde) opslagruimte en het feit dat het voorlopig geen iOS-app heeft.

Google Drive is nu alleen beschikbaar op het eigen Android, Dropbox ook op iOS en Blackberry. SkyDrive is weer alleen beschikbaar voor iOS. Uiteraard zijn verder alle drie de cloudopslag-diensten beschikbaar voor zowel Windows als Mac OSX en Dropbox eveneens op Linux.

Wijst dit erop dat de verschillende cloudopslagdiensten elkaar helemaal niet tegen de haren in strijken? Misschien niet. Hoewel de drie elkaars concurrenten lijken, scheren ze qua opslagruimte en functionaliteit langs elkaar heen.

Google lijkt bedrijven die al gebruik maken van hun diensten er een uitgebreide cloudopslag-dienst bij te geven. Bovendien benadrukt Google dat Drive een uitbreiding is van Docs, met de nadruk op online samenwerken en het (samen) editen van documenten. Dropbox richt zich vooral op de consument en vraagt voor veel ruimte veel geld. Skydrive schommelt voorlopig tussen de andere twee in.
Veiligheid en privacy

Hoe zit het tot slot met de veiligheid van je bestanden. Het lijkt geen verrassing dat de kritiek met betrekking tot privacy bij de lancering van Google Drive al klaar stond.

Gevreesd wordt dat alle bedrijven die dergelijke clouddiensten aanbieden, jouw materiaal gebruiken om zichzelf te 'verbeteren'. The Verge vergeleek de gebruikers- en privacyvoorwaarden en concludeerde dat er weinig verschil bestaat tussen Google Drive, Skydrive, Dropbox en ook iCloud.

Sommigen gebruikers vragen zich nu af wat het nut is om ook deze dienst weer af te nemen bij reuzen als Google en Microsoft, terwijl ook Dropbox niet bepaald veilig bleek. Diensten als Ubuntu One enBox profiteren hier mogelijk van.




Voorwaarden

Ben je erg bezorgd om je privacy, gebruik dan niet de diensten van een in de Verenigde Staten gevestigde, commerciële internetonderneming als Google. Zoals bij veel clouddiensten ga je voor gebruik ook hier weer akkoord met een hele riedel, soms absurd klinkende voorwaarden: 'Google heeft het recht de inhoud te gebruiken, op te slaan, te reproduceren en aan te passen.' Specifiek Google (met zijn advertentiesystemen) heeft zulke toestemmingen nodig om advertenties af te kunnen stemmen op bijvoorbeeld de inhoud van documenten. De adverteerder hoeft de documenten niet zelf in te zien, de computers van Google wel. En het is volgens Google nodig voor (onder andere) het verbeteren of promoten van diensten of het ontwikkelen van nieuwe.

Conclusie

Google Drive heeft bij een gratis account met 5 GB heel wat meer opslagruimte dan het populaire Dropbox (2 GB). Maar wie een iPad of iPhone heeft, is vooralsnog op Dropbox aangewezen bij gemis aan een iOS app. Dropbox gaat bovendien wat handiger om met geüploade foto's. De webinterface van Google Drive is wel al heel bruikbaar. Vooral het doorzoeken van je eigen bestanden op trefwoord werkt prettig.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten